Webnoviny - Krimi

Alexander H. má predĺženú väzbu do mája 2011

Okresný súd v Prešove dnes predĺžil väzbu údajnému košickému mafiánovi Alexandrovi H., známemu pod prezývkou Šani, do 28. mája 2011.

Alexander H. voči rozhodnutiu súdu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne prešovský krajský súd. Senát o predĺžení väzby rozhodoval v súvislosti s jeho žiadosťou o prepustenie, ktorú predložil počas dnešného hlavného pojednávania v prípade vraždy Jána Kromku, Petra Klešča a pokusu o vraždu Jozefa Holuba z roku 1997. Z týchto vrážd sú spolu s Alexandrom H. obžalovaní ďalší dvaja Košičania Dušan B., nazývaný Borža, a Ladislav B. ako aj Slavomír S. z Brezna. Prípad sa pred súd dostal už po druhý raz, v roku 2006 vec vrátili Úradu boja s organizovanou kriminalitou na ďalšie vyšetrovanie. Pokračovanie procesu sa začalo na prešovskom okresnom súde v apríli tohto roka.

Dnes sa pred súd dostavil iba jeden zo štyroch predvolaných svedkov. Išlo o Patríciu P., ktorá sa stala 2. októbra 1997 priamou účastníčkou ozbrojeného prepadu v byte Jozefa Holuba v Košiciach na Kustrovej ulici, pri ktorom bol zastrelený Peter Klešč. Svedkyňa vypovedala, že v tom čase bola ešte „pubertiačka“ a v tej chvíli si ani neuvedomovala, aký to bude mať na ňu dopad. „Nič si z toho už nechcem pamätať. Je to pre mňa doživotná trauma,“ uviedla pred súdom. Podľa jej výpovede s Boržom, Kleščom a Jozefom Holubom sa spoznali v osudný deň v bare. Po nejakom čase odišla s Boržom do bytu na Kustrovej ulici. Neskôr tam prišli aj Holub s Kleščom, Borža odišiel. V zábave pokračovali v trojici. Potom zadriemala na gauči pred televízorom. Z driemot ju zobudil výkrik Pozor, polícia! „V tom ma Holub strhol so sebou do sprchy, sám ušiel oknom preč. Klešč ostal ležať na gauči, hlavu mal obrátenú k dverám. Nič som nevidela. Počula som len ako vykopli dvere a ozvala sa streľba. Ja som tam iba tak čupela a nemohla som sa ani pohnúť,“ uviedla svedkyňa. Potom vyšla z kúpeľne, prekročila mŕtve telo Petra Klešča a zalarmovala susedov, aby volali políciu. Svedkyňa vypovedala, že v byte nevidela Alexandra H. a pri vzájomnej konfrontácii vyhlásila, že ho nepozná. Z akých zbraní sa strieľalo určiť nevie. Podľa nej streľba narobila silný rachot. Svedkyňa uviedla, že nejakú pištoľ videla aj v byte na stole. Podľa toho, ako si na priebeh udalostí pamätá, atmosféra pred útokom bola uvoľnená. Svedkyňa nemala pocit, že by sa muži niečoho báli. Nevidela ani žiadnu ich ochranku.

Pre neúčasť ďalších svedkov senát odročil hlavné pojednávanie na 19. januára budúceho roka. Ak svedkovia neprevezmú opakovane predvolania, súd požiada o ich zadržanie a predvedenie, aj keď sú v zahraničí. Súd, prokuratúra aj obhajoba naďalej trvajú na vypočutí partneriek dvoch obžalovaných a ďalšieho svedka. Na výsluch predvolajú aj súdnu znalkyňu z odboru psychológie.

Vraždy Jána Kromku a Petra Klešča sa stali na jeseň 1997 a úzko spolu súvisia. V Košiciach zúrila vojna medzi mafiánskymi skupinami o získanie vplyvu. Východ v tom čase ovládal Róbert Holub. Smrť Jána Kromku bola odplatou za nevydarený atentát na Róberta Holuba, z ktorého vinil nájomného vraha Alojza Kromku alias Lojza Čističa. Keď sa Holubovcom nepodarilo vypátrať Čističa, zajali a brutálnym spôsobom zavraždili jeho brata Jána. Pri ozbrojenom útoku bol podľa obžaloby aj Peter Klešč, ktorý Jána Kromku poznal od detstva a vylákal ho do Holubovho domu vo Vajkovciach. Tu chceli z neho vytĺcť informáciu, kde sa nachádza Lojzo. Keďže to nevedel, dokopaného, no pravdepodobne ešte živého ho odviezli k Ličartovciam v okrese Prešov, kde ho zastrelili šiestimi ranami, mŕtve telo poliali benzínom a zapálili. O dva týždne po Kromkovej smrti bol zavraždený aj Peter Klešč. Medzitým v bratislavskom hoteli Danube pri streľbe bol ťažko zranený Róbert Holub, jeho parťák Štefan Fabián zraneniam podľahol. Róberta Holuba 5. októbra v nemocnici na Kramároch zastrelil cez okno ostreľovač.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM