Samospráva

AKTUALITA zo zastupiteľstva: Prešovskí poslanci prijali vyrovnaný rozpočet

Prešovskí mestskí poslanci prijali v stredu na zastupiteľstve vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške 81 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku AKTUALITA zo zastupiteľstva: Prešovskí poslanci prijali vyrovnaný rozpočet
Foto: Ľubomír Hudačko

Poslanci predložený návrh rozpočtu zmenili iba v malých detailoch a zahlasovali za neho všetci prítomní (30). Budúcoročný rozpočet je takmer o štyri milióny eur vyšší, ako bol plánovaný na tento rok. Zároveň poslanci zobrali na vedomie aj výhľad rozpočtu mesta na roky 2019 a 2020.

„Celkový rozpočet mesta Prešov je v sume 81 143 906 eur. Tento je vyrovnaný, čiže ako príjmy, tak aj výdavky sú nastavené na túto sumu. Veľké množstvo prostriedkov pôjde na kapitálové výdavky, to znamená na investície, na rozvoj mesta. Tak isto v bežných výdavkoch veľkú časť predstavujú výdavky pre mestské časti, je to 1 575 000 eur,“ konkretizovala vedúca odboru ekonomiky a podnikania Mestského úradu v Prešove Martina Kolarčíková.

Radnica svoj pôvodný návrh rozpočtu na 79,5 milióna eur, neskôr na 80,9 milióna eur ešte na poslednú chvíľu zvýšila. Kolarčíková to zdôvodnila hlavne tým, že sa zreálnila položka za predaj pozemkov. Pôvodne tu plánovali príjem vo výške 650 000 eur. V týchto dňoch však dostali informáciu z Národnej diaľničnej spoločnosti, že peniaze za predaj pozemkov pod cesty vo výške 1 150 000 eur neprídu na účet mesta v tomto roku, ale až v budúcom, preto došlo k navýšeniu návrhu budúcoročného rozpočtu.

Mesto počíta v oblasti príjmov s najvyššou sumou z podielových daní, ktorú očakáva vo výške minimálne 33,2 milióna eur. Najviac výdavkov pôjde na správu a prevádzku úradu, rozhodujúcu časť rozpočtu tvoria kapitálové a investičné výdavky. Šéfka finančného odboru uviedla, že poslanci vyčlenili vysoké sumy aj na rozvoj mesta, na šport i kultúru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM