Rôzne

Výstraha pre Prešov: Očakáva sa výskyt búrok s krúpami, až do tohto času si dajte bacha!

Varovanie pre okres Prešov. Meteorológovia nás vystríhajú pred búrkami s krúpami. Môžu byť s nimi dokonca spojené aj intenzívne lejaky. V týchto hodinách si dávajte bacha!

Ilustračný obrázok k článku Výstraha pre Prešov: Očakáva sa výskyt búrok s krúpami, až do tohto času si dajte bacha!
Zdroj: TASR

Ak sa chystáte von, bude lepšie, ak si zoberiete so sebou aj dáždniky a dáte pozor. Podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) môžu totiž padnúť desiatky milimetrov zrážok a bacha si treba dať na búrky i na krupobitie.

Meteorológovia vydali pre náš okres výstrahu prvého stupňa, ktorá trvá dnes do 18:00: „V okrese Prešov sa ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.“

Podľa SHMÚ môžu byť s búrkami spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky. „Pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (60 – 85 km/h),“ upozorňujú odborníci.

Zároveň vystríhajú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM