Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Prešove, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

Aj mestá menia svoju podobu a dôkazom toho, že Prešov nie je výnimkou, je týchto päť jeho zákutí. Pozrite si fotky a skúste sa rozpamätať, čo na nich bolo ešte pred pár rokmi. Na niektorých vôbec nič :)

Ilustračný obrázok k článku Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Prešove, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Sklad soli na Solivare

Veru, už bolo načase. Takmer 30 rokov chátrajúci priestor sa dočkal obnovy a pred rokmi by sme toto miesto kvôli bezpečnosti radšej ani nemali navštevovať. Od požiaru v roku 1986 sa s Národnou kultúrnou pamiatkou roky nič nedialo, až kým sa nerozhodlo o jej rekonštrukcii. A zodpovední urobili dobre. Veď kus histórie Prešova sa dostal do povedomia obyvateľov a počas Dňa otvorených dverí v hojnom počte prišli podporiť prácu robotníkov či správcov. Veľkú udalosť Solivaru mnohí hodnotili pozitívne. (foto č. 1).

Obnova nákupného strediska Centrum

Projekt, ktorý vyvolal nejeden negatívny názor. Obnova strediska Centrum na Sídlisku III sa dlhé roky naťahovala, až napokon prišlo k poriadnej zmene. Črty bývalého režimu sa definitívne stali minulosťou a Prešovčania sa môžu prechádzať po vynovenej ploche. Projekt mnohými nazývaný ako betónová džungľa pripravil uznávaný architekt Irakli Eristavi. Za svojou prácou si stojí a postupne si na priestor chtiac-nechtiac zvykajú aj obyvatelia. V každom prípade ale určite ide o skrášlenie priestoru. (foto č. 2).

Kuzmányho spojka

Najväčšie sídlisko Prešova sa dočkalo spojky s centrom mesta. Bol to však opäť beh na dlhé trate a roky trvalo, kým sa akcia zrealizovala. Vyvlastniť pozemky a dohodnúť sa bolo najťažším krokom, ktorý sa naťahoval ako máloktorá iná rekonštrukcia. Napokon sa Čierny most spojil s Rusínskou ulicou od Sekčova a už tadiaľto jazdia aj autobusy MHD. Ide o miesto, ktoré vodiči využívali na parkovanie či blúdenie, neraz ich zastavili aj zátarasy. Teraz je priestor na nespoznanie, ide o jednu z najväčších zmien v Prešova za posledné obdobie. Pribudli semafory a miesto pre cyklistov, zmizol neporiadok a hlina. Podobných pozitívnych zmien by Prešovčania privítali určite vo väčšej miere. (foto č. 3).

Vodárenská veža

Ďalší roky schátraný priestor, ktorý dostal novú podobu. Práve tu ste si po otvorení obektu mohli objednať kávu na najvyššom položenom mieste v Prešove. Pribudli miestnosti, ktoré by ste predtým našli v úplne inej podobe, veža dostala novú fasádu aj zvonku. Kto sa sem prišiel pozrieť, mohol sa kochať aj výnimočným výhľadom na mesto. V prípade priaznivého počasia boli dokonca vidno aj Tatry. Škoda však, že otváracie hodiny objektu sú v poslednom obdobi viac ako diskutabilné a viac sa vykonávala údržba (napríklad kvôli výťahu) ako samotná prevádzka. Ide však o príjemné prostredie, ktoré má svoje čaro. (foto č. 4).

Stredisko Opál

Rekonštrukcia a obnova nákupného strediska Opál postupnými krokmi takisto speje k vynoveniu, čo je pre obyvateľov Sekčova výborná správa. Teraz už vidno priestor, ktorý by sme roky dozadu ani nepomysleli. Aj tu platí, že črty niekdajšieho režimu sú už preč. Pribudli nové lavičky, vynovilo sa okolie fontány a razom je tu bezpečnejší priestor na trávenie času. Rekonštrukcia a revitalizácia obchodného centra Opál, ktorá má prispieť hlavne k vyššej bezpečnosti a kvality života obyvateľov Sekčova by ešte mala pokračovať aj v najbližšom období. (foto č. 5).

Môže vás zaujímať:

V Prešove máme prevádzky, ktorých názov vás hneď chytí za srdce: Žiadna angličtina, ale pravá šariština!

Parkovisko pri Prešovskej univerzite pripomína tankodrom: Dočkajú sa vodiči zmeny? FOTO

Naoko obyčajná križovatka, ale z pohľadu vodiča možný problém: Semafor v Prešove zakrýva dopravná značka, FOTO

foto: ilustračné

5 miest v Prešove, ktoré ešte pred pár rokmi vyzerali celkom inak
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM