Monika Földešiová Kultúra

Akad. maliarovi M. Klimčákovi udelili medailu bl. biskupa Gojdiča

Arcibiskup a metropolita Ján Babjak udelil akademickému maliarovi Mikulášovi Klimčákovi ocenenie za jeho umelecký prínos Prešovskému arcibiskupstvu a šírenie sakrálneho umenia v spoločnosti.

Riaditeľ Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík dnes informoval TASR, že najvyšší predstaviteľ Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku odovzdal v utorok (1.3.) v Bratislave umelcovi Medailu bl. biskupa Gojdiča, ktorú udeľujú od minulého roka osobnostiam a inštitúciám, ktoré sa rôznym spôsobom výrazne pričinili o rozvoj Gréckokatolíckej cirkvi.
Petrík uviedol, že dielo M. Klimčáka dodáva duchovnú atmosféru viacerým gréckokatolíckym chrámom. Napríklad je autorom vnútornej ikonopisnej maľby v Bazilike minor v Ľutine, oltára, ikonostasu a vnútornej maľby v chráme v Bačkove. Jeho diela zdobia napríklad chrámy v Humennom, Ľubici, v Kružlove, v mnohých ďalších kostoloch na Slovensku. Nachádzajú sa aj na Gréckokatolíckom arcibiskupskom úrade v Prešove, na Bratislavskom hrade či v budove Národnej rady SR.
Akad. maliar Mikuláš Klimčák, ktorý sa narodil 16. novembra 1921 v Humennom, patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia. Pôsobí v Bratislave a svoj život zasvätil predovšetkým sakrálnemu umeniu. Jeho dielo vychádza z byzantskej ikonografie a obzvlášť blízka je mu misia sv. Cyrila a Metoda na našom území.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM