Ľubomír Hudačko Rôzne

Aká matka, taká Katka: Famózny talent Prešovčanky, s mamou vyrába hotové diela!

Multitalentom doslova prekvitá! Prešovčanka Viki Olejárová sa venuje foteniu, spevu a handmade výrobkom, spolu so svojou mamou. Poskytla nám rozhovor, vo fotogalérii sa môžete pokochať tým, čo dokáže.

Ilustračný obrázok k článku Aká matka, taká Katka: Famózny talent Prešovčanky, s mamou vyrába hotové diela!
Zdroj: Dnes24.sk

Mevede vyrába jej mama a ona skoro všetko ostatné. Vraví, že inšpirácia prišla skôr z nudy, pretože keď sa ony dve nudia, tak vždy niečo tvoria.

Máte aj výstavu svojich výrobkov, prípadne ich ponúkate na predaj?

Výstavu nie, máme eshop.

Vyrobili by ste aj na mieru to, čo by si zákazník prial?

Ak by to bolo v našich silách, tak určite.

Prečo ste odišli z Prešova do Anglicka?

Skôr by som to definovala ako odchod zo Slovenska. Ja mám Prešove veľmi rada, len sa neviem stotožniť s ľuďmi, ktorí vedú Slovensko. Podnikala som ako fotografka a na to, aké podmienky nám podnikateľom nastavila vláda, na to sa nedá zvyknúť. Ja si neviem zvyknúť na šibenicu.

Je to teda v zahraničí lepšie?

Tu som sa zaregistrovala ako podnikateľ online za pár minút, nepotrebujem živnostenský list, ani iné papierovačky a moje základné odvody sú okolo desiatich libier mesačne.

Takže sa oplatí. To podnikanie teda súvisí s vaším eshopom.

Áno, naša hlavná činnosť je záhradný dizajn, fotografia a náš handmade obchodík. A, samozrejme, muzika, ale na to živnosť nepotrebujem (smiech).

Chcete byť mimo Slovenska natrvalo a nevrátiť sa?

Dúfam, že to nebude nutné. Snáď nás nový prezident zachráni! Ale je pravda, že som si tu priviezla už všetko, vrátane môjho jedinečného psa. No možno ma časom odveje niekam inam. V každom prípade verím, že Slovensko raz bude krajina, z ktorej ľudia nebudú utekať.

Vystupujete v zahraničí teda aj ako speváčka?

Intenzívne zatiaľ iba doma a sem tam pre Slovákov žijúcich v Anglicku. Ohlasy sú skvelé, takže hudobné kluby, traste sa! Stále ale premýšľam, čo s mojimi pesničkami, ktoré majú slovenské texty. Chystám ale sériu vystúpení na November, tak ako každý rok, na počesť Karlovi Krylovi.

Doma, či v zahraničí?

Teraz by som to rada spojila, ale doma budem na sto percent. To je už moja tradícia.

A kam by ste sa najradšej vrátili do Prešova?

Viem, na akom mieste vždy nájdem niekoho zo svojich kamarátov bez toho, aby sme sa predtým dohodli. Ale nemôžem to prezradiť, je to tajomstvo (smiech).

Vaša mama sa takisto venuje hudbe tak, ako aj handmade výrobkom ako vy?

Keď bola asi v mojom veku, tak mali s Miroslavom Táslerom starším spoločnú kapelu Nálada. On hral na basgitaru, ona spievala. Hravali dlho, asi desať rokov, no ale potom prišli deti – teda my a všetko sme im to prekazili. Žartujem, prišli však s nami aj určité povinnosti a na hudbu už nebolo toľko času.

Pekne vysvetlené. Vaše vzory v handmade výrobkoch, v hudbe v živote?

Nenazvala by som ich vzormi, ale skôr tak, že mám v živote pár ľudí, ktorí ma pozitívne ovplyvnili. Vo všeobecnosti ma najviac ovplyvnila mama – páči sa mi jej spev, muzikálnosť a pri práci dokonalý zmysel pre detail. Nikdy nič neurobí polovičato. Ak by sme ostali pri hudbe, tak už pätnásť rokov ma ovplyvňuje Karel Kryl. Nevravím, že je to môj vzor po speváckej stránke, ale naučila som sa od neho, čo je to sila slova, prejavu a slobody. A čo sa týka našich výrobkoch, tam zhmotňujeme momentálnu fantáziu.

Čo vravíte na prešovskú hudobnú scénu? Koho by sme našli vo vašom playliste, ak by ste nejaký mali vytvoriť?

V mojom prípade určite Katku Koščovú, s ktorou sme absolvovali skvelé turné, Júliu Smolkovú, niečo od Chiki liki tu-a, ale taktiež Petra Liptu, Komajotu, Eda Klenu. Je ich veľa, ťažko všetkých vymenovať.

Čítajte aj o talente krásnej Prešovčanky Barbary!

foto: archív vo

Multitalent Prešovčanky Viki Olejárovej: Spieva, fotí a vyrába umelecké diela!
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM