Milan Jusko Rôzne

7 metrov a 2 000 fliaš: Pred radnicou tróni megakôň!

Na prešovskej pešej zóne (pred budovou MsÚ) stojí kôň - symbol Prešova. A nie hocaký, ale veľký prešovský drevený PET-fľašový kôň, dlhý 4 m a vysoký 7 m. Postavili ho žiaci a pedagógovia zo ZUŠ Októbrova a na jeho výrobu použili 2 000 plastových flia

Hlavným zámerom projektu, ktorého realizátorom je mesto Prešov v spolupráci so ZUŠ Októbrova, je posilnenie povedomia širokej verejnosti o možnostiach tvorby umenia cez ochranu životného prostredia spojenú s históriou mesta Prešov. „V projekte ide o zamyslenie sa ľudí nad tvorbou umenia vytvoreného na základe podnetu zo svetových problémov (ochrana životného prostredia, kríza a pod.)v spojení s miestnou kultúrou a históriou, “ uviedol riaditeľ ZUŠ Ľ. Guman.

Tento pilotný projekt by sa podľa jeho slov mal stať základným kameňom pre vytvorenie dlhoročnej tradície tohto podujatia nevylučujúci v budúcnosti vzájomnú spoluprácu miest z krajín Európskej Únie, ktorý majú podobnú tradíciu chovu koní.

Myšlienka realizácie tohto projektu vznikla z poznatkov o histórii mesta Prešov v spojení s existujúcimi problémami, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú vo väčšine európskych štátov. „Problémy súvisiace s ekonomickou krízou a neutíchajúca problematika ochrany životného prostredia nás priviedla na ideu vytvorenia umenia na základe týchto faktorov s dôrazom ukázať širokej verejnosti, že aj v súčasnej dobe, v ktorej sa nachádzame je priestor pre „duševný rozvoj“, “ vysvetlil riaditeľ ZUŠ.

Projekt prinesie možnosť spolupráce občanov pri vytváraní spoločného diela a napomôže k pochopeniu a narušeniu vnímania umenia ako „veľkého a nedostupného“. A v neposlednom rade projekt prispeje k oživeniu a vráteniu mestu Prešov tento „živý symbol – kone“.

Na pešej zóne zostane do 18.septembra, kedy sa prevezie do Jazdeckého areálu na Sídl. III. a ostane tam ako symbol Prešovčanov – „koňarov“. Prešovský koníček je prvým z troch projektov podporených Ministerstvom kultúry SR v rámci EHMK Košice 2013, ktoré získalo mesto Prešov na rok 2012. Nasledovať bude EURO-TOK-ANKA a „Prinesieme domov more“.

text: Veronika Kmetóny Gazdová video: Milan Jusko

7 metrov a 2 000 fliaš: Pred radnicou tróni megakôň!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM