Ľubomír Hudačko Správy

16 000 € z Dňa narcisov do prešovskej nemocnice: Na onkológii pribudol aj laminárny box!

Počas Dňa narcisov, ktorý v tomto roku organizovala Liga proti rakovine (LPR) už po sedemnásty krát, sa vyzbieralo spolu 889 923,10 eur. FNsP J. A. Reimana Prešov bolo na základe žiadosti pridelených 16 000 eur. Nemocnica tieto prostriedky už tradične použila na rozvoj oddelenia klinickej onkológie.

Ilustračný obrázok k článku 16 000 € z Dňa narcisov do prešovskej nemocnice: Na onkológii pribudol aj laminárny box!
Zdroj: Dnes24.sk

Putoval tam laminárny box a na oddelenia radiačnej onkológie bola zakúpená podložka na ožarovanie pacientov.

Oddelenie radiačnej onkológie rozšírilo svoje prístrojové vybavenie o fixačnú podložku pre ožarovanie pacientov s karcinómom v oblasti hrudníka. Na tú prispela LPR celou sumou. Najväčšími výhodami podložky je veľmi presná fixácia a variabilita nastavenia, čo prispieva k maximálnemu možnému pohodliu pacienta počas ožarovania.

Zásadná pomôcka pre pacientov

“Fixačná podložka slúži na dosiahnutie stabilnej fixnej polohy pri ožarovaní v oblasti hrudníka, najmä pri diagnózach ako karcinóm prsníka, pľúc a nádoroch pažeráka. Jej najväčšou výhodou je to, že je možné všetky kĺby horných končatín fixovať individuálne a tým zabezpečiť vhodnú polohu na ožarovanie a zároveň zlepšiť pohodlie pacienta. Podložka je presne indexovaná a podľa jednotlivých čísel vieme následne presne reprodukovať dané individuálne nastavenie, vďaka čomu je pacient počas celej liečby v rovnakej polohe a ožarovanie prebieha s maximálnou presnosťou.” povedal primár Marek Paľo. Oddelenie radiačnej onkológie je jediným pracoviskom v celom Prešovskom kraji, ktoré poskytuje liečbu nádorov žiarením. Aplikuje protinádorovú hĺbkovú, ako aj povrchovú elektrónovú rádioterapiu na lineárnom urýchľovači a taktiež antalgickú protizápalovú RTG terapiu pri nenádorových ochoreniach.

Oddelenie klinickej onkológie zakúpilo vďaka prostriedkom z LPR laminárny box. “Ďakujeme neziskovej organizácii Liga proti rakovine za poskytnutie finančnej čiastky na zakúpenie laminárneho boxu pre oddelenie klinickej onkológie. Toto zariadenie slúži na bezpečnú prácu sestier, ktoré pracujú v rizikovom prostredí s karcinogennými látkami – cytostatikami. Laminárny box je umiestnený v cytostatickej miestnosti," povedala primárka Valéria Tkáčová

Spolupráca od roku 2001

Oddelenie klinickej onkológie poskytuje komplexnú zdavotnú starostlivosť pre onkologických pacientov Prešovského kraja. Vykonáva diagnostiku onkologických ochorení, aplikuje chemoterapiu, imunoterapiu, hormonálnu liečbu a zabezpečuje podpornú a paliatívnu starostlivosť pre onkologických pacientov. Úzko spolupracuje s oddelením radiačnej onkológie pri aplikácii konkomitantnej chemorádiotera­pieako aj pri indikovaných diagnózach.

Prešovská nemocnica spolupracuje s Ligou proti rakovine od roku 2001 (s prestávkou v roku 2006). Príspevky z verejno-prospešnej finančnej zbierky Deň narcisov pre rozvoj oddelení a skvalitnenie liečby onkologických pacientov z celého Prešovského kraja predstavujú za obdobie rokov 2001 – 2013 cca 115 500 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM