Michala Halásová Rôzne

15. jún - Svetový deň proti týraniu seniorov. Preventívne akcie po celom Slovensku

V súvislosti s nadchádzajúcim Svetovým dňom proti týraniu, zanedbávaniu a zneužívaniu seniorov pripravujú policajní preventisti tento týždeň na celom Slovensku stretnutia so seniormi. Ich cieľom bude informovať o rizikách a nástrahách, ktoré im hrozia.

Ilustračný obrázok k článku 15. jún - Svetový deň proti týraniu seniorov. Preventívne akcie po celom Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2012 sa stalo obeťami trestných činov 1 653 osôb vo veku nad 60 rokov, z čoho bolo 754 mužov a 899 žien. Stali sa obeťami predovšetkým majetkovej a násilnej kriminality. V 36 prípadoch polícia riešila aj trestné skutky týrania blízkej a zverenej osoby.

Aj z tohto dôvodu polícia venuje seniorom zvýšenú pozornosť pri plnení svojich úloh a realizuje viacero preventívnych projektov a aktivít pre seniorov. „Koncom roku 2012 začali policajní preventisti realizovať celoslovenský preventívny projekt pre seniorov pod názvom „Bezpečná jeseň života“. Projekt ponúka konkrétne cesty k základným návykom bezpečného správania, aby seniori poznali spôsob, ako sa nestať obeťou trestného činu,“ uviedol hovorca KR PZ v Prešove Daniel Džobaník.

Na stretnutie s policajnými preventistami sú pozvaní všetci seniori. Práve tam sa môžu starší občania dozvedieť viac o tom, na aké osoby si majú dávať pozor, ako sa správať, aby sa nestali obeťou trestného činu, prípadne na koho sa obrátiť, ak budú potrebovať pomoc. V Prešove sa toto stretnutie uskutoční 17. 6. v Klube dôchodcov na Sídlisku III. v OC Družba so začiatkom o 14:00.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM